Ortopedi ve Travmatoloji pratiğinde sıklıkla kullanılan ve Dr. Gavril İlizarov tarafından detaylandırılmış olan bir tedavi tekniğidir. Dr. İlizarov uzun zamandır kullanılan kemiğin dıştan tespit edildiği
yöntemleri geliştirerek kemiğin biyolojik davranışlarına felsefi bir bakış açısı kazandırmıştır. Dr. İlizarov’un özellikle kemiğin kaynamaması ve enfeksiyonuyla ilgili öne sürdüğü tedavi yöntemleri hem kaynamayla ilgili o güne kadar yanıtlanamamış birçok soruya cevap bulunmasını sağlamış hem de o dönemde “tedavi edilemez” denilen birçok ortopedik problemin çözülmesini sağlamıştır.
İlizarov metodunda kullanılan bileşenler
Bu teknikte temel olarak bacağı dairesel bir şekilde saran halkalar, tespit için kullanılan tel ve şanz adı verilen implantlar kullanılmaktadır. Bahsi geçen bileşenler belli prensiplere sadık kalınarak
uygulandığında ameliyat öncesinde planlanan tedavinin gerçekleştirilmesi kolaylıkla sağlanabilmektedir.
İlizarov yönteminin kullanıldığı durumlar
Ortopedi ve Travmatoloji pratiğinde İlizarov metodu geniş bir uygulanma alanına sahiptir. Bacak ya da kolların uzatılması, kaynamama, yanlış pozisyonda kaynama, kemik enfeksiyonu (osteomiyelit), doğuştan kazanılmış olan hastalıklar, açık kırıklar, kemik kayıplarının eşlik ettiği yaralanmalar, yumuşak dokuda bulunan sertliğe bağlı eklem hareketlerinde kısıtlılığın olduğu durumlar, çucuklarda büyüme plağında meydana gelen yaralanmalar sonrasında gelişen hastalıklar, bacak ya da kollardaki şekil bozuklukları ve dolaşım yetersizliklerinin neden olduğu hastalıklarda İlizarov yöntemi tercih edilebilir.
İlizarov yönteminin zorlukları ve dikkat edilmesi gerekenler
İlizarov tekniğinin tercih edildiği hastalarda tedavi süreci genellikle uzun sürmektedir. Bacağın dış kısmında bulunan bir cihazla günlük hayatın devam ettirilmesi sosyal ya da psikolojik sorunlara neden olabilir.
İlizarov cihazının uygulandığı kemiğe komşu olan eklemlerde hareketsizliğe bağlı kısıtlılık gelişebileceğinden ameliyat sonrası dönemde rehabilitasyon protokolleri eksiksiz uygulanmalıdır. Uygulanan tel ve şanzların ciltte temas ettiği alanlarda enfeksiyon riski yükselmektedir. Bu nedenle günlük pansuman değişimi, enfeksiyon belirteçlerinin takibi ve hastane kontrollerinin planlanan aralıklarla yapılması önem arz eder. İlizarov tekniği ile tedavi süreci mutlaka hekim-hasta ilişkisinin sürekli canlı tutulmasıyla yönetilmelidir.